söndag 14 juni 2015

Bli rik - Steg 1 - Framtidsmål

För att kunna komma framåt, bort ditt vanliga liv, behöver du ha mål. Hur ska du veta vilken väg att ta om du inte vet vart du vill ta dig?
Det är som att fråga någon om vägen utan att veta målet. Hur ska de kunna förklara vägen till ett ställe som inte angivits? Det går inte.
Genom att sätta upp mål, 2,5, 10, 10, 50 år in i framtiden kan du sen lägga upp en plan för hur du ska nå dit. Du väljer vilka vägar du ska ta för att nå ditt mål, och om du inte hittar dit själv kan du alltid fråga någon om hjälp eftersom de vet vart du vill komma.

Efter föreläsningen med Balansekonomi pratade jag om min sambo hela vägen hem och satte oss sedan ner vid köksbordet hemma för att fortsätta diskussionen. Till sent på kvällen skrev vi upp de mål vi känner att vi vill röra oss mot just nu. Inget är ristat i sten förstås, målen skrevs helt utan någon kunskap. Vi satte upp mål för vart vi vill vara om; 5 år, 2 år, 1 år och vad som ska göras innan ett år.


De här målen känns såhär en månad i efterhand lite halvdana och hastigt gjorda, men de duger som motivation för tillfället. Hur möjligt detta är att uppnå får vi se med tiden..

2 kommentarer:

  1. Det kan vara en väldigt spännande resa att se sina investeringar växa, eller avkasta mera, men de där målen ser svåra ut.

    5 år är kort tid, och 20000 kronor i månaden (gånger två) är en oerhörd mängd pengar. 240000 kronor om året, på 5% avkastning, skulle betyda ett kapital på 5 miljoner. Att få ihop 5 miljoner (på 5 år) är inte lätt. Om man antar att börsen inte växer så betyder det att ni behöver lägga undan 80000 kronor i månaden var (ungefär - ignorerade utdelningar och liknande).

    Sätt att komma dit skulle kunna vara att satsa allt på ett litet företag som alla tror ska krascha och sedan ha massor av tur. Den vägen leder mer troligt till inga pengar alls.

    De som investeringsbloggar och verkar ha haft störst framgång, som http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/ , verkar ha hållit på ett tag och hade tur nog att ha reserver att ta av när börsen minikraschade 2008 så att de kunde följa med upp sedan.

    Om jag får komma med ett förslag så är det att sätta fler men mindre mål. Mål av formen "investera/spara 1000 kr i månaden" vilket är något ni kan kontrollera själva. Avkastningen på investeringarna kommer i mycket, på så kort tid som fem år, att bero på för mycket slump för att ha som mål. Det kan bara bli deprimerande om det visar sig att man inte har den tur som man hoppas på.

    Lycka till! Det är väldigt avslappnande när den virtuella madrassen är så välfylld att man kan ignorera kortsiktiga penningaproblem och veta att det kommer lösa sig. Och ta det försiktigt med benen om de krånglar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en jätte bra kommentar Daniel! Jag måste erkänna att vi inte räknade på det när vi skrev upp målet 20.000kr var i passiv inkomst om 5 år. Något vi borde ha gjort när jag tittar på dina uträkningar.. Men det är det jag gillar med internet att man kan få hjälp av andra! Nu ska vi tänka om och göra fler mindre mål och lite mer realistiska mål. Att satsa på allt på små företag är inget vi har tänkt att göra, utan det blir i alla fall i början mer säkra val i fonder och sedan välkända aktiebolag. Och då går det inte lika snabbt, men det blir säkrare. :)
      Tack, nu ska jag kika in på din blogg!

      Radera

Lämna gärna en kommentar med tankar, frågor, åsikter eller tips på någon bra blogg jag borde läsa!